Un Sant Jordi diferent

És la nostre festa, de l’amor i el coneixement. Lluny d’estridències i fatxenderies, joies, regals cars i núvols de cotó ensucrat amb missatges d’amor enganxosos, els catalans expressem els nostres sentiments amb dues coses íntimes i personals : una rosa, exemple de bellesa efímera i passional, i un llibre, reflexió i durabilitat. Potser una altre manifestació del seny i la rauxa, en tot cas una festa per gaudir i fer gaudir.

 

Hi ha però un altre Sant Jordi, el mite medieval, exemple de guerrer i de cavaller personalitza el valor i l’honor en batalla. Ideals i formes de fer, que la història de les confrontacions humanes s’ha encarregat de fer saltar pels aires. Aquest Sant Jordi és el que va esdevenir patró de les armes catalanes i del nostre petit però gran país . El seu símbol, la Creu de Sant Jordi , bandera dels nostres exèrcits, que esdevingué la bandera de la Diputació del General, i per contraposició a la senyera ( era la senya de la casa comtal) es convertí en la bandera del poble, dels catalans. Onejà orgullosa portada pels nostres soldats que li donaren més glòria si això és possible, i es guanyà com ensenya nostre el respecte dels nostres veïns i del mon sencer.

 

Qui honora aquest Sant Jordi?

 

Aquest diumenge , al Castell de Montjuïc, escenari de la nostra història, se li ret homenatge. Ho fan unes associacions molt particulars i desconegudes, que no permetrem que ho segueixin sent més temps. Elles ens porten la memòria d’un mon , d’uns fets, d’un passat, d’una realitat que ens han volgut fer oblidar però que segueix present i s’en farà més.

Son les Associacions de Recreació Històrica de la Coronela de Barcelona i diferents Regiments de Miquelets. Ells, amb els uniformes d’època, les armes històriques d’avantcàrrega, les banderes i la ferma voluntat de despertar el record i l’orgull en tots nosaltres.

Aquestes unitats militars, específicament catalanes, son un llegat genuí exemple del nostre caràcter.

 

Els miquelets, o fusellers de Muntanya, foren unes unitats innovadores en el seu temps. Els combats eren, com hem vist en tantes pel·lícules, en camp obert , les tropes en linea, disparant-se els uns als altres per torns, el soldat era carn de canó, les baixes nombroses, el valor d’un soldat, menor que el de la seva arma. En aquest context aquestes unitats de fusellers lluitaven diferent. Tenien molta mobilitat, coneixien el terreny , atacaven en audaços cops de mà, i desapareixien al bosc, a les muntanyes, fins que tornaven a aparèixer en un altre punt molt distant i per sorpresa, causant moltes baixes, destrucció i desconcert a l’enemic. Foren el germen d’una nova forma de lluitar, van canviar la forma de fer la guerra, aquestes tècniques foren portades per els oficials francesos que les patiren a un altre continent, i foren cabdals en les maneres de fer la guerra dels nord americans que lluitaren per la seva independència. El seu armament fou també innovador el Pany Miquelet fou un nou mecanisme iniciador de descàrrega per els fusells de l’època, que els dotà d’una molt més gran capacitat de foc, i una major efectivitat , ja que permetia una millor punteria. Unes unitats noves , els seus descendents els coneixem molt bé: boines verdes, paracaigudistes, Navy Seals, els cossos d’elit, les forces d’operacions especials. Un exemple de com fem les coses, no ens conformem tal com son, les hem de millorar.

 

La Coronela de Barcelona fou una unitat mixta, civil i militar, encarregada de la defensa de Barcelona . Hereva de la Host medieval, és una mostra de com enteníem la defensa del país, era cosa de tots, era una obligació de tots els catalans agafar les armes per defensar la Pàtria quant aquesta era amenaçada. No lluitàvem per un Rei , lluitàvem amb el nostre príncep per defensar la terra, que era nostre, tots la formàvem i tots la defensàvem. Aquesta actitud està reflexada en l’antic Usatge de Barcelona “Princeps Namque”. No érem vassalls, érem membres d’una comunitat amb drets , privilegis i obligacions . I no les defugíem. Cada gremi formava la seva companyia, alternaven la feina amb les tasques de defensa i vigilància. Peró no ens equivoquem, els oficials eren professionals, preparats i formats a la Escola Militar de Barcelona, la primera dels territoris hispànics . No eren una colla de botiguers i menestrals amb pals i forques, eren una tropa perfectament equipada, uniformada i armada. Inicialment s’encarregaven de tasques de vigilància i guàrdia, però el seu comportament en combat fou heroic i exemplar en moltes batalles, la última el onze de setembre de 1714, en la defensa de baluards , com el de Santa Clara, o a la muralla, al terraplè de Jonqueres, seguint el penó de Santa Eulàlia, on impediren la entrada de les forces atacants, impedint la caiguda de Barcelona. Barcelona no fou vençuda, Barcelona no es rendí , Barcelona Capitulà de manera honrosa, l’exèrcit enemic no la pogué vèncer. I no s’atreví a lluitar carrer a carrer. Es pactaren unes capitulacions, que després trairen . Per covardia i traïció prengueren el que no pogueren en combat.

 

Orgull, Honor i Glòria aquest diumenge al Castell de Montjuïc. Un acte festiu, carregat de sentit i sentiment, sentiment també d’amor. D’amor per Catalunya.

 

 

Programa d’actes:

 

 

 

 

 

 

 

La Coronela de Barcelona, Miquelets de Catalunya i Miquelets de Girona-Regiment de Sant Narcís.

Reten homenatge al nostre Patró.

SANT JORDI

Ens complau informar-vos, que el proper diumenge 22 d’abril a partir de les 11:30h i al Castell de Montjuïc de Barcelona, honorarem al nostre Patró.

Programa:

11:30H FORMACIÓ FORA CASTELL

11:45H ENTRADA AL CASTELL

12:00H ENTRADA DEL MARQUES DE POAL I COMTE HUG DE SANT JOAN AL PATI D’ARMES DEL CASTELL DE MONTJUïC

12:05H ENTRADA UNIFORMATS AL PATI D’ARMES

12:10H FORMACIó UNIFORMATS AL PATI D’ARMES

12:15H LECTURA PER PART DE LA CORONELA DE barcelona de LA CONSTITUCIó DEL 1456, ON ES DECLARA FESTIVA LA DIADA DE SANT JORDI

12:25H LECTURA PER PART DE MIQUELETS DE CATALUNYA DE LA LLEGENDA DE SANT JORDI I SIGNIFICAT PER A CATALUNYA.

12:35H DESFILADA DaVANT DE LA BANDERA DE SANT JORDI PER PART DELS UNIFORMATS, ASSOCIATS I PUBLIC que ho desitgi (per aquest ordre)

12:45H FORMACIó TROPA

12:50H SALVES

12:55H PRESENT AL PUBLIC DEL SíMBOL DE SANT JORDI I FINALITZACIó DE L’ACTE.

barcelona, 22 d’abril de 2012

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s