Ple municipal del mes de maig

Ja s’ha fet el ple municipal d’aquest mes. Res de nou que faci pensar que és un òrgan on s’hi decideixi o debati alguna cosa, més enllà de la formalitat d’haver-hi la escenificació d’unes votacions que, més enllà de la obligació legal d’haver-se de fer en aquest escenari, no aporta gaire debat, ni intercanvi d’idees, ni propostes que tinguin recorregut més enllà de la disciplina de vot dels partits.

Va haver-hi una part de demagògia, tan freqüent en el actual desenvolupament de la política, amanit amb alguna picabaralla, que fa més vistosa la sessió, però d’un resultat més que previsible. I algun moment de tensió per comentaris més enllà de la estricta política municipal i que varen fer saltar alguna guspira , però no van anar a més. Com a sainet una mica fluix, però això deixa molt recorregut per millorar. No ho veieu com una crítica, és el color de la política actual, i no veig cap raó perquè aquí hagués de ser diferent.

Però al acabar, en el torn de precs i preguntes va aparèixer el calze de totes les essències. Una cosa que està en boca de tothom i sembla ben bé que fos la pedra filosofal. I quelcom de màgic ha de tenir, perquè tothom li dona un significat diferent. Serveix per tot , llueix d’allò més i queda bé allà on ho posis.

Participació ciutadana, és aquest un concepte que dona per tot. Com deia un vell acudit, serveix per muntar a cavall, jugar a tennis, anar a comprar , ben bé per a tot i en tot moment.

Què ha de ser la participació ciutadana? En la boca d’aquells que volem fer política pren multitud de significats. Participació ciutadana és presentar una instància, encara que no sigui resposta. Participació ciutadana és la organització de festes per persones no depenents de l’ajuntament. Participació ciutadana és reunir-se amb els veïns per escoltar critiques i suggeriments. Participació ciutadana és el món associatiu al que se li dona tanta importància, i que la té, però no en la política ni gestió municipal. Participació ciutadana és escoltar la opinió dels ciutadans, encara que no n’hagis de fer cas. Si ho fas així pot tenir un cert desgast electoral, però res que no solucioni una bona habilitat de comunicació i una campanya de marketing polític. Certament es permet que la iniciativa ciutadana pugui participar en alguna decisió, però de poca influència en aspectes importants, i sobre tot sempre es permet a criteri dels electes.

No n’estan obligats, ho fan per deferència, perquè queda bé i vesteix molt. Mai a iniciativa de la ciutadania, i mai amb capacitat per forçar o condicionar una decisió o sotmetre-la a la aprovació dels veïns, del que ha de ser el poble sobirà.

La gent ja participa una vegada cada quatre anys, amb això ja n’hi ha prou i tots contents.

Vull dir que és millor anar cap un sistema assembleari, que tot es decideixi entre tots en tot moment?

Tampoc és això, estem en un sistema representatiu, i és important que els electes tinguin la responsabilitat de prendre decisions, però no en exclusiva i depenent dels equilibris dels pactes. Per què no hi posem una mica de color? donem veu i vot a la gent, dotem-nos de mecanismes que la ciutadania pugui utilitzar sense la necessària complicitat d’algun dels electes. Permetem que si el suport és prou gran es puguin condicionar decisions del consistori, retirar o engegar projectes, sotmetre a ratificació per referèndum decisions polèmiques o importants, Però importants a ulls dels veïns, no dels electes ni del govern. Donem al poble veu i vot, que es pugui convertir i actuar com un regidor més si el suport és prou important.

D’aquesta manera, si més no, els diferents partits hauran de convèncer, argumentar, explicar-se i aconseguir suport més enllà dels períodes electorals.

D’aquesta manera s’aconseguirà la participació activa de la ciutadania, perquè veurà que la seva aportació és decisiva. D’aquesta manera els ciutadans agafaran experiència en aspectes de gestió de la vida de la comunitat que fins ara creuen delegats.

D’aquesta manera enfortirem la comunitat, perquè la farem co-responsable de les decisions, o al menys tindrà mecanismes no depenents de la voluntat dels electes per fer-ho.

Considerem indispensable aquesta participació també per a preparar el camí i les decisions que ens esperen en àmbits més enllà dels municipis. Estem en un punt critic de crisi econòmica i de crisi nacional. S’atansen decisions molt importants que afectaran al nostre futur com a poble, com a nació.

Sabeu perfectament la nostra posició en aquest aspecte, volem assolir la llibertat com a nació, i això no és una quimera llunyana, és molt més a prop del que puguem pensar, la nostra voluntat i els fets ens hi porten.

Arribats a aquest punt necessitarem la participació de tota la ciutadania i haurà de saber que vol, no ho podem deixar a criteri dels que controlen els actuals cercles de poder.

Hem de construir un nou estat que sorgeixi de tots nosaltres i que defineixi uns nous estandars . Ho varem fer en el passat i ho tornarem ha fer. Ho farem a la nostra manera , la via catalana.

I ho hem de començar a fer ARA i AQUÍ. Aquest és el nostre compromís, aquesta la nostra voluntat , aquesta és la tasca de tots, aquest és el futur de tots.

El nostre futur lliures.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s