Conquesta de Mallorca i Jurement de Ses Illes

Parlament dels Patriotes al Fossar el setze de setembre

jaumeimallorca

Recordem avui l’inici de la conquesta de Mallorca, una campanya instada per Catalunya, però que fou molt més, tingué el rang de Croada, i en ella participaren al nostre costat L’Ordre del Temple i la de l’Hospital juntament amb Marsella. Tots al nostre costat.

Recordem l’aniversari de les batalles de Santa Ponça, l’onze de setembre de 1229 i l’endemà dia dotze a Portopí, on són derrotats els exèrcits Almohades, quedant el camí lliure per assetjar i finalment prendre la ciutat de Medina Mayurqa, l’actual Palma.

La campanya no la va decidir el Rei, com totes les coses els catalans ho varem decidir en Parlament, a les Corts de Barcelona de 1228, vam donar suport i recursos al Rei en Jaume per dur a terme la Croada de conquesta.

Un cop feta, Mallorca fou un nou Regne, amb el compromís per part del Rei de no ser mai segregada de Catalunya, compromís expressat a la Carta de Franquesa de l’any 1230, vint i set anys després fou trencat aquest compromís.

Pere el Cerimoniós, l’any 1344 recuperà aquest compromís, d’acord amb les Universitats de les Ciutats i Viles Reials tornà a refermar el compromís d’unió permanent de Mallorca amb Catalunya. Ho feu mitjançant jurament a les Corts, on residia la nostra sobirania. Tots els nostres prínceps ho van jurar, alhora que les nostres Constitucions, ho feien a Barcelona, al Palau Reial, però per fer-ho giraven i s’encaraven en direcció a les nostres illes, al Regne Català de Mallorca.

Aquest és el text que juraven, sobre la creu i els quatre evangelis, observar i respectar:

“ Ço es la carta de la venda del bovatge e tots los statuts capitols e ordinacions de les Corts generals de Cathalunya. E mes tots e sengles privilegis e gracias axi generalment com special atorgades. E mes la unio dels regnes d’Arago, Valencia e Comtat de Barchinona. E mes la unio del regne de Mallorques e illes a aquell adiacents e dels Comdats de Rosello e Serdanya de Conflent e Vallespir e vizcondado de Orladesi y Carlades y ab los dits regnes. E mes la confirmacio de totes les constitucions de Cathalunya axi del rey en Jaume com d’altres Reys.”

I no sols això, l’any 1365 va atorgar als Mallorquins el “Privilegi de Sant Feliu de Guíxols” on s’atorgava a tots ells la condició de catalans, gaudir d’oficis i beneficis del Principat, dret a participar a les Corts catalanes i a tenir com a pròpies les Constitucions, els Privilegis i els Usatges de Barcelona. Des de llavors vam caminar junts com a poble sobirà fins l’incompliment d’aquest jurament per part del borbó Felip, amb els Decrets de Nova Planta.

Amb la devolució de les Constitucions de Catalunya a la nació Catalana no abandonarem als nostres germans mallorquins, els oferirem una mà amiga, els considerarem compatriotes i els deixàrem la porta oberta perque, si volen, amb la seva decisió sobirana tornem a ser un poble unit.

Mallorquins no us abandonem, el nostre antic compromís ens obliga, i els catalans sempre respectem i acomplim els nostres compromisos.

Per això, perquè som i mai hem deixat ni deixarem de ser catalans per molt que ens persegueixin i ens amenacin, demanem al nostre Parlament que faci la Devolució de les Constitucions de Catalunya a la nació, son de TOTA la Nació Catalana

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s